Ayurvedische Gezondheidsprincipes

Ayurveda biedt diverse methoden en mogelijkheden om lichaam en geest in balans te brengen waardoor fysieke en geestelijk onrust en ongemakken kunnen worden verminderd. De Ayurvedische heling gaat over het creëren van een gevoel van vrede in geest en in het lichaam door zicht te krijgen op de blokkades die dit gevoel in de weg staan en die te verminderen of zelfs op te heffen. Blokkades kunnen zich in het mentale gebied uiten waardoor iemand veel en constante gedachtes heeft, zich niet kan concentreren of richten, slecht of onrustig slaapt, gebrek aan aandacht heeft/afwezig is. De blokkades kunnen zich ook uiten in het lichaam, waardoor iemand pijnklachten, stijfheid, ongemak kan ervaren in hoofd, nek, rug, schouders, buik en andere gebieden van het lichaam. Deze signalen geven aan dat de normale doorstroming van de nadis en srota’s (energie kanalen) niet optimaal en dus uit evenwicht is.

Ayurvedisch Lichaamswerk

De kracht en schoonheid van de Ayurveda ligt in het uitgangspunt van het vermogen tot zelfheling, het in eigen beheer nemen van het helingsproces. Een therapeut begeleidt met behulp van Ayurvedisch behandelingsmethoden een individu in: - inzicht krijgen in pijn, ongemak, het niet lekker in je vel zitten; - lokaliseren van de plekken in het lichaam waar dit tot uiting komt; - aandacht naar deze plekken brengen en er met mildheid naar te kijken; - het ervaren van rust en ontspanning Als Ayurveda therapeute werk ik voornamelijk met mensen die klachten hebben die voortkomen uit spanning en stress. De oorzaken van en vormen die deze klachten aan kunnen nemen zijn zeer uiteenlopend en sterk gekoppeld aan het individuele verhaal van iedere persoon. Volgens de Ayurveda is het zo dat de verhalen van iedereen individueel zijn maar dat het vermogen tot en instrumenten voor zelfheling in ieder mens gelijk is. Ik heb als therapeute de taak om het individu te helpen om dit vermogen te ervaren en deze instrumenten in te zetten.

Methodes van behandeling

Het menselijk lichaam bestaat uit een verfijnd netwerk van kanalen, organen en systemen op diverse niveau’s(nadi’s, srota’s en marmapunten): van het bloed tot de meest subtiele zenuwweefsels. Door deze kanalen stroomt prana. Ze zijn onderling verbonden en creëren samen een constante interactieve dynamiek van stoffen, energie en informatie die door ons heen reist en ons vormen.
Nadi’s en scrota’s: via het “voelen” van de stroming van prana (levensenergie) door deze kanalen worden eventuele blokkades opgespoord. Blokkades worden aangesproken door het behandelen van de marmapunten.
Marma therapie: Marmapunten de vitale energiepunten in het lichaam. Deze punten hebben als eigenschap dat ze tegelijkertijd zeer krachtig zijn in het helingsproces en zeer kwetsbaar voor beschadiging. De marma’s vormen de basis van de diagnose en behandelingsmethoden in de Ayurveda. Als men de marmapunten in kaart brengt dan ziet men dat ze een uitgebreid energieveld vormen. Vanuit dit energieveld van meer dan 107 marmapunten worden fysieke en psychologische processen aangestuurd. Marmapunten zijn dan ook de plekken waar lichaam (weefsel) en geest bij elkaar komen. In de regel bevinden marmapunten zich rondom gewrichten en gewrichtsbanden. Die zijn dan ook essentiële werkplekken voor Ayurvedisch lichaamswerk.